Direct naar de contentDirect naar de footer
Ontdek de provinciehoofdstad
Ontdek de provinciehoofdstad
Hanzestad Zwolle

Hanzestad

In de 15e eeuw ontwikkelde Zwolle zich tot machtige Hanzestad. Als je door de Middeleeuwse binnenstad loopt proef je het rijke verleden tot op de dag van vandaag. De karakteristieke gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbus en de stervormige stadsgracht zijn de publiekstrekkers bij uitstek.

Provinciehoofdstad

Provinciehoofdstad

Zwolle is inmiddels uitgegroeid tot de tweede grootste stad van Overijssel en telt ruim 120.000 inwoners in haar gemeente. Vandaag de dag is Zwolle een dynamische plaats met alle voorzieningen van een grote stad, maar nog steeds met de allure van een dorp.

  • Blauwvingers

    De inwoners van Zwolle hebben een bijnaam. In de loop der tijd is deze uitgegroeid tot geuzennaam. Een echt volksverhaal ligt ter grondslag aan de naam ‘Blauwvingers’:

    Zwolle had het klokkenspel uit de Grote Kerk van Kampen, tegen de wil in van Kampen, te koop aangeboden. De Kampenaren wilden de klok wel terugkopen, mits zij de wijze van betaling mochten bepalen. De Kampenaren kwamen met een wagen vol met vierduitstukken. Resultaat: De Zwollenaren kregen blauwe vingers van het tellen van de koperen munten.

  • Cultuur

    Zwolle ademt één en al cultuur uit. Werkelijk overal zijn de sporen van het rijke verleden te vinden. De historische gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbus en de stervormige stadsgracht zijn de kenmerken van de historische cultuur van deze stad.

    Ook het aanbod van theater, beeldende kunst, film en literatuur is zeer groot. Zo verzorgen Poppodium Hedon, Zwolse Theaters en Filmtheater Fraterhuis diverse muziek- en theatervoorstellingen het hele jaar door. Voor het aanbod van verrassende tentoonstellingen in Zwolle verwijzen wij u door naar musea.